VD har ordet
Unika tillgångar och möjligheter i Växjö
Östers Support AB bildades hösten 2004. Målet med bolagets verksamhet var och är fortfarande att skapa bästa möjliga förutsättningar för aktieägarna att få avkastning på sina satsade pengar samt att så fort som möjligt få Östers IF att bli ett stabilt allsvenskt lag. Det urspungliga avkastningsmålet, 8–12 procent i genomsnitt över tiden, vilket skulle innebära att du ska kunna se detta som en intressant investering oavsett var du bor i landet och om du är Östersupporter eller ej har inte hållit. Östers IF har ännu inte lyckats etablera sig som stabilt allsvenskt lag trots tre försök, 2003, 2006 och 2013. Allsvenskan är det nödvändiga ”skyltfönstret” för spelartruppen. Bolaget har inga anställda. Styrelsen och vd:n arbetar på ideell basis.

Vad ska då bolaget och dess ägare tjäna pengar på? Östers IF måste tillbaka till Allsvenskan! Bolaget har förlängt det ursprungliga tioårsavtalet med Östers IF fram till och med 2021. Det gäller finansiering av spelarförvärv och vinstdelning vid spelarförsäljningar. Bolaget erhåller 50 % (femtio) av vinsten och Östers IF 50 % (femtio ) vid samtliga spelarförsäljningar.

Fotbollsvärlden har ändrat sig mycket på  senare år. På svensk elitnivå är spelarna numera hårt arbetande artister som strävar efter berömmelse och ekonomiskt oberoende när karriären är över. Det betyder att spelaren kommer att göra ett antal klubbyten. Det är vid dessa tillfällen som bolaget kan tjäna pengar på grund av de unika möjligheter som finns i Växjö. Det räcker med att några få spelare – eller en enda ”Zlatan” – kan säljas på den internationella proffsmarknaden och några till svenska toppklubbar under avtalsperioden för att satsningen ska bli framgångsrik!

Förutsättningarna för Östers IF att kontinuerligt förvärva och utveckla talanger i åldern 16–25 år är mycket goda. Växjö har:
• två fotbollsgymnasier, det ena friskolan ProCivitas med internat och riksintag ; det andra vårt framstående kommunala fotbollsgymnasium med regionalt intag
• Tipshallen som erbjuder möjligheter till träning och spel året om
• Växjö universitet med speciella utbildningar för spelare, tränare och föreningsledare
• kommunen som ligger i framkant när det gäller idrott, kultur, intressant arbetsmarknad och bra boende.

Kombinationen är ett fundament för lyckad spelarrekrytering och därmed en möjlighet för Östers Support AB och dess ägare att tjäna pengar under den period avtalet med Östers IF löper!

Mats Egeholm, vd Östers Support AB