Det har hänt mycket sedan Östers IF bildades i april 1930. Fyra SM-guld, Svenska Cupmästare 1977, enda laget sedan 1968 som blivit Svenska Mästare direkt som nykomling i Allsvenskan. Östers historia är på många sätt unik och rymmer såväl med- som motgång.

1961 kvalade Öster för första gången till Allsvenskan, dock utan framgång denna gång. 1967 tog nye tränaren Vilmos Varzegi via ett spännande kval upp Öster till Allsvenskan. 26 404 åskådare var på plats för att se Öster ta steget upp i fotbollens finrum. Redan första säsongen i Allsvenskan blev det guld . Fyra lag hamnade på samma poäng, men eftersom Öster hade gjort flest mål i 1968 års Allsvenska blev det sensationellt guld för Växjölaget. Öster hade gjort det som inget lag lyckats med – varken förr eller senare – att gå från division 2 utan allsvensk erfarenhet och ta guld direkt som nykomling.

Flera SM-guld
Under större delen av 70-talet tillhörde Öster den absoluta toppen i Allsvenskan. Spelare efter spelare kom fram och såldes vidare till europeiska proffsklubbar. Jan ”Lill-Damma” Mattsson, Peter Nilsson, Mats Nordgren, Anders Linderoth är bara några namn på spelare som bidrog till att Öster tog SM-guld 1978, 1980 och 1981.

Under 1980-talet fick Öster svårare att locka publik, och man hängde inte riktigt med i den allsvenska toppstriden längre. 1998 blev man för första gången i föreningens historia degraderad från högsta serien. 2002 vann man Superettan och tog sig tillbaka till den högsta serien. Under den allsvenska sejouren 2003 lockade man i snitt drygt 7 000 åskådare till matcherna på Värendsvallen, vilket överträffade publiksiffrorna även under guldåren i början av 1980-talet. I slutet av 2004 bildades Östers Support AB, och föreningens möjligheter att på nytt vara med och hävda sig i den absoluta toppen inom svensk fotboll förbättrades markant.

Satsning på lokala talanger
Efter att Östers IF kommit tvåa i Superettan 2005, kvalificerade man sig för ännu en säsong i Allsvenskan 2006. Tyvärr räckte laget inte till i Allsvenskan, utan det blev spel i Superettan 2007. 2007 blev ett mörkt år för föreningen. Man degraderades ännu en gång och kom under de kommande två åren att spela i division 1. 2010 var föreningen tillbaka i Superettan. Under de kommande åren började en ny organisation byggas. Man valde att satsa på lokala talanger, där skol- och tipselitverksamheten skall bli nyckeln till framgång. 2012 vann Östers IF Superettan med 10 poängs marginal till tredjeplatsen. Under säsongen 2012 invigdes nya Myresjöhus Arena.

Inför 2013 års säsong kom flera spelare som tillförde rutin in i laget. Trots en bra inledning klarade man sig inte kvar i Allsvenskan utan degraderas till Superettan 2014.

Långsiktig målsättning
Föreningens långsiktiga målsättning är att etablera sig i Allsvenskan. Detta ska ske genom att erbjuda en elitförberedande fotbollsmiljö som är den bästa tänkbara för talanger. Detta ska säkerställas genom att organisationen skall byggas på kvalificerade och kompetenta ledarna samt de bästa fotbollsmässigt miljöerna.