ÖSAB fortsätter satsa på Öster

Öster Support AB (Ösab) har beslutat att förlänga avtalet med Östers IF.

– Vi betalar två miljoner för fem extra år det vill säga en förlängning till och med 2019, säger Ösabs styrelseordförande Curt Persson. Bolaget köper alltså en rättighet om framtida vinstdelning vid spelarförsäljningar.

– Det känns helt rätt att göra det här. På så sätt skyddar vi de investeringar som vi gjort i Östers talangut­veckling, som artar sig väl. Fler unga spelare än på många år har tjänstgjort i olika landslag och gjort det bra. De är på väg! Samtidigt stärks klubbens möjligheter att tillsammans med kommunen att hantera arenafrågan.

Kortfattat innnebär avtalet att Ösab ställer kapital till förfogande när och om Östers IF vill värva spelare. Först vid eventuell försäljning kan Ösab förvänta sig återbäring: man tar hela risken mot att man då delar eventuell vinst lika med Öster. En fifty/fifty delning kan synas som en försämring för Ösab. Vi tror dock att ett ökat ekonomiskt incitament för klubben stimulerar till fler spelaraffärer. Fördelningen var i det tidigare avtalet 80/20 till Ösabs fördel, säger Curt Persson.

– Den här satsningen ska hjälpa Öster att mera långsiktigt etablera sig i elitfotbollen. Som vi inom Ösab ser det gynnar det här penningtillskottet inte bara Östers IF: Östers väl och ve är viktigt för fotbollen i hela länet.

– Lyckas Öster sportsligt och ekonomiskt, finns förutsättningarna för att arenabygget fortskrider plan­enligt, vilket naturligtvis gynnar både dam- och herrfotbollen.

– Ett dam-EM – som tv-sänds för en miljonpublik över hela Europa – skulle sätta Växjö på kartan. Självklart ska delar av ett EM spelas i Växjö. Det är lysande tillfälle att visa upp vår gröna stad – med en unik arena i trä.

– Framtiden ser ljus ut för Öster. Många av våra yngre spelare får nationella uppdrag och det är ett resultat av den långsiktiga satsningen på kvalificerade instruktörer i ungdomsverksamheten.

Föreningen som helhet är på väg i helt rätt riktning och varumärket stärks av damernas och ungdo­marnas framgångar.